Karl Lagerfeld op de foto met Mvr. Noseda uit Knokke-Heist

De Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld is afgelopen week op 85-jarige leeftijd overleden in ParijsHet ging al een langere tijd niet goed met de gezondheid van de couturier en hij werd maandag met spoed opgenomen in het ziekenhuis Hôpital Américain de Paris in Neuilly-sur-Seine, waar hij overleed.

“Met groot verdriet kondigt modehuis Chanel het overlijden van Karl Lagerfeld aan,” zo luidt het statement. “Karl Lagerfeld, een creatieve geest met oneindige verbeelding verkende veel artistieke grenzen en horizons zoals fotografie en korte films. Het modehuis Chanel had baat bij zijn talent tijdens alle merkcampagnes gerelateerd aan mode sinds 1987.”

Man van vele mysteries

Karl Lagerfeld heeft altijd erg geheimzinnig gedaan over zijn geboortedatum, maar er wordt vermoed dat hij op 10 september 1933 werd geboren in Hamburg. In de jaren vijftig verhuisde hij naar Parijs waar zijn passie voor mode werd opgemerkt bij Pierre Balmain. Na zijn werk als stylist bij onder andere Chloé en als creative director bij Fendi, ging hij in 1983 aan de slag bij Chanel. Een jaar later ging hij verder met zijn eigen label.

“Luxury is the ease of a t-shirt in a very expensive dress”

Ook over Lagerfelds liefdesleven weten we tot op de dag van vandaag erg weinig. Hij noemde de Franse Jaques de Bascher ooit de liefde van zijn leven. Ze hadden achttien jaar een platonische relatie totdat Bascher, toen 48, in 1989 overleed aan aids.

Een andere soort liefde voor hem was zijn muze Claudia Schiffer, die haar doorbraak maakte in zijn shows. Waar ze bij hem ooit begon zonder enige catwalkervaring, mocht zij later de modeshows sluiten van Chanel. Onze modebewuste badstad stond dan ook de afgelopen week even stil.