Het jaar 1882, Fransisca Fincent was drie maal gehuwd, tweemaal weduwe en moeder van 10 kinderen. Met haar eerste echtgenoot François de Fonseca die van Spaanse adellijke afkomst was, had ze vijf kinderen en met haar tweede man, Felix Vandepitte, een molenaar afkomstig uit Aalter, had ze twee kinderen. Tenslotte trouwde ze met Louis De Vos waarmee ze nog drie kinderen kreeg. Vader De Vos was molenaar en naast de molen had Fransisca haar herberg. Die diende als wachtzaal voor de boeren die er hun graan kwamen malen. De boeren betaalden de molenaar met twee scheppen bloem uit elke zak die gemalen werd. Die bloem werd gebruikt om brood te bakken. Zo kon men in de herberg brood met gerookte ham, “platte kaas” of boerenomelet eten.

Fransisca werd door haar kroost “Moeder Siska” genoemd en al gauw werd ze door iedereen zo aangesproken. Toen ze op uitstap ging naar Amsterdam zag Moeder Siska een schilderij van een wafelijzer met vier hartjes. Eens weer thuis liet ze door haar schoonbroer die smid was in De Pinte een wafelijzer smeden met vijf hartjes. Zo had ze per twee wafels een hartje voor elk kind en steeds bij elke verjaardag werden er wafels gebakken.

In de herberg van Moeder Siska werden er verkopen georganiseerd door notarissen. Toen een notaris uit Antwerpen de wafels van de kinderen van Moeder Siska proefde, vroeg hij haar voor zijn dochter een gelijkaardig wafelfestijn te organiseren. Het feest was zo’n succes en betekende zo het begin van de wafelverkoop op aanvraag.

De herberg van Moeder Siska werd een trefpunt voor de toeristen die van Heist kwamen. Een rit met paard en kar werd ingelegd om de mensen te brengen. Tien jaar later, in 1892, kon men de specialiteit ook zonder voorafgaande bestelling proeven. Door de steeds groter wordende toeloop werd het noodzakelijk om uit te breiden. In de tuin plaatse men schraagtafels en Moeder Siska kocht vouwstoelen van een failliet circus. Deze stoelen hebben dienst gedaan tot 1987 en zijn nog steeds in ons bezit. De zonen van Moeder Siska bakten de wafels op houtvuur en deden het zware werk, terwijl de dochters opdienden in de herberg. ’s Winters gingen de kinderen naar Wallonië om er te werken en hun Frans bij te schaven om zo beter het hoofdzakelijk Franstalig cliënteel te woord te kunnen staan.

Moeder Siska’s wafelhuis was zo succesvol dat twee zonen en drie dochters in 1907 een tweede wafelhuis, “Bij de kinderen Siska”, op het Oosthoekplein openden. Haar jongste dochter, Marie, wilde ook haar voorbeeld volgen toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Moeder Siska overleed in 1918 ten gevolge van de Spaanse griep en mocht de opening van de derde zaak niet meer meemaken.

Marie had ervaring opgedaan bij moeder en zusters en was vastberaden dat de derde Siska de grootste, mooiste en best gelegen zou zijn. Zo opende zij in 1919, “Bij de dochter Siska”, wat een jaar nadien zou veranderen in “Marie Siska”.

Haar voorbeeld werd gevolgd door haar jongste broer die in 1923 “Gustave Siska” opende. De kleindochter van Moeder Siska zou in 1936 de vijfde Siska openen in Sint- Idesbald nabij Koksijde. Deze zaak droeg de naam “Siska du Zoute” verwijzend naar de beroemde zaken in Het Zoute.

Tot na de Tweede Wereldoorlog bleven de Siska’s groeien en droegen ze bij tot de toeristische ontwikkelingen van Het Zoute. In tegenstelling tot hun moeder waren slechts enkele van de kinderen van Moeder Siska getrouwd. Zo had Marie Siska een dochter en een zoon. Haar zoon, Urbain Dossche, zou in 1949 samen met zijn echtgenote Georgette Marie Siska overnemen. Zijn zus, Germaine Dossche, nam Kinders Siska over van de tantes.

Urbain en zijn echtgenote begonnen met het uitbouwen van Marie Siska. Zo kwam er een minigolfclub bij en werd de kaart ook uitgebreid en op restaurantniveau gebracht. Marie Siska werd tot ver over de landsgrenzen bekend. De sterren die naar de casino kwamen optreden brachten steevast een bezoek aan Marie Siska en zijn beroemde wafels. Paul Anka, Josephine Baker, Martine Carol, Ava Gardner, Gilbert Bécaud, Etchika Choureau en The Platters waren hier te gast. Het was ook een eer om Koning Leopold III en koningin Astrid te mogen verwelkomen bij Marie Siska. Zij hadden een buitenverblijf in het Zwin en na de oorlog kwam de koning regelmatig wafels eten na een partijtje golf met zijn vrienden. Hij nam plaats in een apart zaaltje en de tafel waaraan hij zat werd door het personeel de “Koningstafel” genoemd. Aan deze tafel bij Marie Siska kan u nog steeds plaatsnemen.

In 1967 werd Marie Siska volledig herbouwd op de wafelbakkerij na. Er verrees een complex met 450 zitplaatsen binnen en 550 buiten. In 1987 werd de zaak overgedragen aan kleinzoon Stefan Dossche en zijn echtgenote Nathalie. Er werd terug stevig geïnvesteerd. Er kwam een hotel met zeven luxekamers bij. De speeltuin werd volledig vernieuwd en Marie Siska onderging een metamorfose. De nieuwe generatie koningskinderen is er nu ook te gast en voor velen is Marie Siska “het Instituut” van Het Zoute geworden. In het seizoen worden er dagelijks meer dan 1000 vers gebakken wafels verkocht. Deze worden nog steeds volgens het geheime recept gebakken. Daarnaast heeft ook het restaurant een belangrijke plaats ingenomen. De minigolf club gesponsord door kledingmerk River Woods organiseert elk jaar in augustus een tornooi voor kinderen en is dan ook de uitgelezen plaats voor een leuke namiddag.

Het ouderlijk huis “Moeder Siska” werd in 1975 verkocht en gesloopt. Gelukkig bleef de molen gespaard en doet nu dienst als residentie. Gustave Siska werd twee jaar na zijn oprichting wegens ziekte verkocht om uiteindelijk in 2009 onder de hamer te gaan en plaats te maken voor een residentie. De Siska in Sint- Idesbald werd in 1960 verkocht en wordt nog steeds uitgebaat. Tot slot besloot de eigenaar van Kinders Siska in 2011 zijn zaak te verkopen aan een vastgoedmakelaar.

Zo komt het dat Marie Siska het enige wafelhuis is dat nog door de familie wordt uitgebaat en de originele wafels verkoopt

Marie Siska

Marie Siska blijft….

Het moet altijd horeca blijven en liefst de huidige trend aanhouden. Er mag wel nog uitgebreid worden zowel in de hoogte als ondergronds. Ook zeer belangrijk de buren kunnen onze activiteiten niet blokkeren. Maar we hebben goede buren en een goede verstandhouding dus dat probleem doet zich tot nog toe niet voor.

De gemeente klasseerde Marie Siska een paar jaar geleden. Jullie zijn daar blij mee?

Ja , want dit betekent dat het levenswerk van mijn voorgangers verder zal blijven bestaan. Het is al erg genoeg dat de andere Siska’s verdwenen zijn maar dit was buiten de wil van onze familie.
Voor ons is Marie Siska ook géén straf. We doen deze zaak met hart en ziel en ze geeft ons in return een boeiend leven, zegt Stefan Dossche. De klanten komen graag en zijn ook zeer dankbaar dat wij blijven bestaan

Marie Siska Jardin 2

Heb je plannen of nieuwe projecten met de zaak ?

Natuurlijk, stil staan is achteruit gaan, zegt men hier. Er is serieus geïnvesteerd op de speeltuin, met een gloed nieuw piratenschip en “The mission to Mars” wordt volledig omgebouwd met superleuke glijbanen en wordt “The mission to Saturn “ met een eigen mission control center.
We investeren ook constant in allerhande kleine verbeteringen om het de mensen zo aangenaam mogelijk te maken.

We hebben de indruk dat jullie de zaak met veel passie doen ?

Dat is ook zo en ook de enige manier. Moest je zo’n zaak doen puur uit commerciële overweging dan hou je dit maar een paar jaar vol .Ik moet wel toegeven dat het nu en dan ook voor mij eens teveel wordt en ik zin krijg om de handdoek in de ring te gooien, maar de dag nadien is dit weer vergeten.

Gaufres Marie Siska

Wat zijn de troeven van Marie Siska ?

Dat zijn er verschillende; je kan er met de hele familie terecht. De kaart is gemaakt voor groot en klein, de traditie van generaties die hier al klant zijn. De unieke ligging in het Zoute. De grote tuin en speeltuin, de gratis parking. Men kan zo doorgaan met nog vele andere troeven maar vooral ….De Siska Wafels ! Die blijven een topper. Ondertussen wordt de zaak aanzien als de Instelling van het Zoute

Ben je daar fier op ?

Natuurlijk ! Alhoewel hoge bomen vangen veel wind, door velen opgehemeld en door enkelen verguisd dat is de tol van de roem. Onze wijkagent zei mij onlangs “ het is niet te geloven hoeveel mensen mij nog dagelijks de weg vragen naar Marie Siska”! Dat is dus zo , wij krijgen er nog elke dag nieuwe klanten bij en soms barst de zaak uit zijn voegen. Dan gebeuren er dingen die niet positief ervaren worden. Daarom hebben wij sinds vorig jaar beslist als de zaak vol is de poorten toe gaan tot er weer voldoende plaats vrij komt dit is een moeilijke maatregel maar het komt de beleving van de klanten ten goede.

Jardin Marie Siska

Je zou dus nog kunnen uitbreiden ?

Dat zou kunnen ja, maar we hebben al 1050 zitplaatsen en ik vind dit meer dan voldoende .Liever op deze schaal verder doen en proberen de klanten te spreiden want het is niet altijd zo druk. Als je hier in mei, juni of september in de week komt dan is het hier een paradijs .Dat is trouwens de beste periode om Marie Siska en Knokke te bezoeken.

Jullie hebben ook een klein hotel ?

Inderdaad, de verborgen parel van Marie Siska.7 mooie kamers gaande van 1 tot 5 personen gelegen boven de zaak. Ze zijn zeer populair bij de families met kinderen. ’ ‘s Morgens hebben ze een mooi ontbijtbuffet en de kinderen hebben de speeltuin voor zich alleen want die gaat maar om 12. u open voor het restaurant.

Marie Siska Hotel 2

Wat vind je van de evolutie van Knokke ?

Dat er evolutie is vind ik al zeer goed. De vastgoedsector is alvast geboomd en mag nu wat gas terug nemen .De gebouwen die ze neerzetten zien er wel goed uit maar we moeten oppassen dat we het hier niet overbouwen.. We hebben nood aan ondernemers die nieuwe dingen brengen ; hippe bars, nieuwe ontspanningsmogelijkheden en een paar vijf sterren hotels .Wat de stranduitbaters hebben verwezenlijkt vind ik ook super .We hebben nu terug een zwembad om U tegen te zeggen en de gemeente is volop bezig met de nieuwe wijk Duinenwater waar allerhande nieuwe infrastructuren zullen komen.

Heeft u geen weemoed naar Het Zoute van vroeger ?

U bedoelt naar de Swimming pool, de karting , de Manège , de andere Siska’s , de place Albert, de Cinq anneau, de Barc a Jac , de teloorgang van het Albertplein enz….ik hoor het mijn klanten regelmatig zeggen. Niets is dus eeuwig en meestal verdwijnen er dingen omdat er andere in de plaats komen. Ik denk niet dat de Swimmingpool nog aan de huidige normen zou voldoen of dat er nog zoveel mensen gaan paardrijden en ga zo maar door Als ik de menu kaart bij Siska zou vergelijken met die van 30 jaar geleden dan zouden er nog weinig exact dezelfde gerechten op staan, dus de mensen veranderen ook.

Marie Siska Interior

Je mist dus het verleden niet ?

Ik mis mijn ouders….. zij waren mijn grote voorbeeld en soms mis ik het onbezorgde leven dat je als kind hebt maar ik leef in het heden met een visie op de toekomst!

Hoe wil je dat je Dochter Marie-Julie de zaak verder uitbouwt ?

Zij is daar al enkele jaren mee bezig. Ze is een goede mix tussen mijn echtgenote en mezelf en ze heeft de flair van mijn mama mee die een zeer flamboyante vrouw was.

Haar vriend is ook restaurateur en ze verstaan elkaar zeer goed, wat belangrijk is. Marie-Julie zal de zaak verder zetten in dezelfde geest maar ze is zeker voor vernieuwing en probeert graag nieuwe dingen uit. Ze heeft de perfecte opleiding daarvoor gekregen eerst in de hotelschool Spermalie en daarna de Erasmus hogeschool te Brussel. Als ze in andere zaken komt steelt ze met haar ogen en dat is een troef. Ze ontlast ons nu al en zal ons binnen enkele jaren volledig kunnen vervangen.

Marie Siska Hotel

We mogen dus gerust zijn dat onze Marie Siska nog lange tijd blijft bestaan ?

Dat denk en hoop ik wel ! Het is een dankbare zaak , als je er iets voor doet krijg je er iets voor terug .Het cliënteel is zeer trouw en dragen we in ons hart deze zaak sluiten zou vele mensen pijn doen. Wat zou ik aan mijn trouw personeel, die hier al jaren werkt, moeten vertellen? En dan de dag dat je de deur toe trekt en weet dat dit het einde is van het bekendste wafelhuis van ons land…..ik heb nu al de tranen in de ogen dus neen ,bedankt. Het verdwijnen van Marie Siska zou ook veel schade aan het toerisme in Het Zoute toe brengen en dat kan toch nooit de bedoeling zijn.Dus Marie Siska voor nog eens 100 jaar !