Parkeerplaats zoeken in de drukke winkelstraten tijdens de zomer is in Knokke-Heist altijd een opdracht. Samen met het drukke verkeer haalt dit het winkelplezier onderuit. Daarom bedacht een golfer uit Knokke-Heist vele jaren geleden, om daarvoor zijn golfkar te gebruiken. Het maakte feitelijk weinig verschil of hij die gebruikte om van bij hem thuis naar de slager en de bakker te rijden of naar het golfterrein. Omdat het elc voertuig vrij compact is kon hij zich vlotter door het verkeer  bewegen en vond hij gemakkelijker een gaatje om bij zijn bestemming te parkeren.  Zijn buurman zag het praktische voordeel en volgde het voorbeeld. Zo ontstond, jaren voor we het klimaat als een probleem beschouwden, een evolutie die zou omslaan in een revolutie en Knokke-Heist op de kaart zou zetten in Europa als de stad van de golfkarren en met een mooie ecologische afdruk.

Daar bleef het niet bij. Toeristen en tweede verblijvers die het gemak van de citymobiels in Knokke-Heist ervaarden, namen het idee met zich mee naar andere plaatsen in Europa.

Aanvankelijk was er wildgroei in België . Men dacht verkeerdelijk dat een elektrische golfkar geen nummerplaat verplichting had. Aangezien de wagentjes relatief anoniem rondreden lieten bestuurders hun golfkarren achter waar ze dat gemakkelijk vonden en betaalden ook geen parkeergeld.

Europa moeide zich in het verhaal met een strenge normering waaraan lichte elektrische voertuigen moeten voldoen inzake constructie en veiligheid vooraleer ze op de openbare weg zijn toegestaan. Dit dijkte, in combinatie met de wetgeving van de Europese lidstaten die alle voertuigen verplicht om een nummerplaat te dragen, de wildgroei in. Voldoet je golfkar niet aan de Europese normen, dan krijg je geen nummerplaat meer.

Ondertussen is het klimaat een “hot item” geworden. Iedere organisatie of manifestatie die zich respecteert doet er alles aan om zijn ecologische voetafdruk tot een minimum te reduceren. De elektrische citymobiels uit Knokke-Heist volgden gretig deze nieuwe evolutie.

In de Verenigde Staten is de elektrische citymobiel nog dieper ingeburgerd. In een stadje op anderhalf uur rijden van Orlando in Florida met 220.000 inwoners rijden er meer dan 50.000 golfkarren voorzien van een kenteken rond op de openbare weg. Het aantal stijgt nog iedere week. Om dit te verwerken richtte men een mobility center op dat alle expertise over elektrisch rijden met een golfkar samenbundelt. Dit was de ideale studiebodem voor een onderneming uit Knokke-Heist om extra ervaring op te doen. Een team vanuit Knokke-Heist zat aan tafel met het lokale bestuur, de politiediensten en de drie grootste investeerders in de city .Zij deelden hun expertise rond verkeersveiligheid, de rechten en plichten van de gebruikers, de parkeerproblematiek en de gebruiksvriendelijkheid .Het geen erg opviel was de klemtoon op een sterk groeiende vraag naar huizen in het buiten gebied omdat de golfkarretjes ideaal zijn integreert in de normale wegennet Bij aankoop van en huis komt daar automatisch een verzoek van een golfkar bij. In september komt een delegatie uit de USA over naar Knokke-Heist voor een privé werkbezoek om de aanpak te bestuderen en ervaring uit te wisselen.

Wat ooit begon het als een praktisch idee van een golfspeler. De juiste visie op de toekomst van een bedrijf uit Knokke-Heist liet dit uitgroeien tot een algemeen aanvaard vervoermiddel in Europa dat meehelpt om de CO2 uitstoot te beperken en zal de komende jaren nog voor verassingen zorgen.