De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag optimistisch het weekend ingegaan. De Stoxx Europe 600 index steeg 2,5 procent tot 375,32 punten, de Duitse DAX won 3,4 procent op 12.847,68 punten, de Franse CAC 40 sloot 3,7 procent in het groen op 5.197,79 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 2,3 procent in de plus op 6.484,30 punten.

“De opwaartse beweging van de aandelenmarkten wordt gevoed door de hoop dat de economische activiteit verder toeneemt terwijl de lockdownmaatregelen verder worden versoepeld”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Een sterk banenrapport uit de Verenigde Staten hielp vrijdag ook het sentiment in Europa. In mei nam de werkgelegenheid onverwacht met 2,5 miljoen banen toe en daalde de werkloosheid van 14,7 tot 13,3 procent.

Volgens Madden van CMC Markets lijkt het ergste achter de rug voor de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Bank of America is ondertussen positief over Europese aandelen nu economieën verder open gaan en de versoepeling van de coronamaatregelen vooralsnog niet tot een tweede golf van infecties leidt.

Europese aandelen zijn sinds medio maart met 35 procent gestegen en de Stoxx 600 index kan in het derde kwartaal nog 10 procent verder omhoog, adviseren de analisten.

De analisten leggen meer gewicht bij cyclische Europese aandelen dan bij defensieve, rekening houdend met een verdere daling van de dollar nu de mondiale onzekerheid afneemt. Deze keuze zou 10 procent overrendement kunnen opleveren tussen nu en het begin van het vierde kwartaal.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag redelijk rustig verder. De Bundesbank voorspelt dat de Duitse economie in 2020 met 3 tot 10 procent krimpt. Gemiddeld rekent de Duitse centrale bank op een economische teruggang van 7,1 procent. “Een diepe recessie”, luidde de conclusie.

De euro/dollar noteerde op 1,1305. Olie werd bijna 5 procent duurder. Zaterdag houdt de OPEC een online bijeenkomst met zijn bondgenoten waarin vermoedelijk wordt besloten om de huidige productie-afspraken van OPEC+ te verlengen.
 
Bedrijfsnieuws

Deutsche Lufthansa zal per 22 juni geen deel meer uitmaken van de Duitse DAX index. Lufthansa, dat onlangs 9 miljard euro aan staatssteun kreeg aangeboden, daalt af naar de MDAX. Het aandeel steeg 5,5 procent.

Sectorgenoot Air France-KLM won 12,5 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern zou volgende maand met een reorganisatieplan komen.

Ook aandelen van Easyjet en Ryanair zaten vrijdag in de lift, met winsten van respectievelijk 7,0 en 1,1 procent.

British Airways-moeder IAG overweegt juridische actie tegen de Britse overheid nu reizigers die in het Verenigd Koninkrijk arriveren 14 dagen in quarantaine moeten. Dat zou volgens IAG zeer nadelig zijn voor de luchtvaartindustrie. Het aandeel steeg 13,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen ook stevig in het groen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here