Ghelamco, van Zoutenaar Paul Gheysens dat ook actief is op de Poolse markt, bereidt de emissie van zijn eerste groene obligatie voor. Het doel van deze operatie is de reputatie van het bedrijf een duurzaam karakter te geven via het herfinancieren van een obligatie die volgende maand op de vervaldag komt.

De lening zal dus het label ‘groen’ dragen. Dat wil zeggen dat met de opbrengst projecten gefinancierd zullen worden die een duurzaam karakter en een positieve ecologische impact hebben.

Het besluit voor de emissie van deze ‘groene’ obligatie werd al geruime tijd geleden genomen. In een interview met Oblis enkele maanden geleden kondigde Philippe Pannier, financieel directeur van Ghelamco, de operatie aan, evenwel zonder opgave van de juiste timing. Pannier verklaarde toen dat de vastgoedprojecten van het bedrijf voldoen aan de zeven voorwaarden die de Verenigde Naties aan duurzame projecten opleggen.

Op dit moment is er  nog geen informatie bekend over de coupon of de looptijd. We kunnen alleen vaststellen dat als gevolg van de Coronacrisis de verschillende uitstaande obligaties van de groep in koers zijn gedaald. Hierdoor zijn de rendementen opgelopen. Ghelamco zal dus een aantrekkelijke coupon moeten bieden om de beleggers over de brug te halen. Is dat niet het geval, dan zouden ze de voorkeur kunnen geven aan de uitstaande obligaties.

Het bedrijf werd in 1985 opgericht door Paul Gheysens. Onder zijn leiding is Ghelamco uitgegroeid tot een vooraanstaande speler op de Europese vastgoedmarkt, vooral in het segment van het residentieel vastgoed en de kantoorprojecten. Het bedrijf is ook betrokken in multifunctionele projecten inclusief commercieel vastgoed en projecten rond vrije tijd.

Ghelamco, voor 100% eigendom van de familie Gheysens, is vooral actief op de Poolse markt. Op die markt wordt bijna de helft van de omzet (ongeveer 2 miljard euro) gerealiseerd. Op korte afstand van de Poolse is de Belgische markt een goede tweede.

In Polen is deze Vlaamse vastgoedpromotor al meer dan 30 jaar actief. Ghelamco is er doorgegroeid tot de nummer één op de kantorenmarkt.

Ghelamco is uiteraard vooral bekend vanwege de bouw van de Ghelamco Arena, het stadion waar AA Gent zijn wedstrijden speelt. Het bedrijf was ook betrokken bij het afgeblazen project voor de bouw van een nieuw nationaal stadion op parking C van de Heizel (Eurostadium).

In het segment residentieel vastgoed werden heel wat projecten gerealiseerd in Gent, Kortrijk en natuurlijk in onze badstad. We mogen ook niet vergeten om een aantal Brusselse projecten te vermelden, zoals het nieuwe hoofdkwartier van PwC, het Spectrum, de Silver Tower en de Lloyd George.

Paul Gheysens is de sterke man van het bedrijf Ghelamco, best gekend van de Ghelamco-Arena, het nieuwe voetbalstadion van KAA Gent. De bouw van de Ghelamco-Arena was voor Gheysens eigenlijk een ruiloperatie. Hij bouwde het stadion in ruil voor het verwerven van een groot aantal gronden rond de arena. Op die terreinen wordt een heuse nieuwe wereld zichtbaar: ongeveer 13.500 m² kantoren, 3.000 m² congres ruimten, 16.000 m² multifunctionele ruimten, 250 parkings, en –op de aangrenzende gronden- 14.000 m² retail, ongeveer 1.500 parkings, 2 kantoorgebouwen (met in totaal 28.600 m² kantoorruimten), en een hotel project. Om maar te zeggen dat de ondernemer Paul Gheysens goed weet waarmee hij bezig is wanneer hij een nieuw stadion bouwt.

Soms valt dat ook tegen, zo mocht Gheysens ervaren in Brussel waar hij worstelde met de vergunning die nodig zijn om het Eurostadion te bouwen, opmerkelijk genoeg op Vlaamse grond, op parking C van de Heyzel. Ondertussen blijkt dat Gheysen ook de anonieme eigenaar en financier is van de voetbalploeg FC Antwerp. Ook daar liggen plannen op tafel voor de bouw van een nieuw stadion, met steun van N-VA burgemeester Bart De Wever.


Paul Gheysens groeide op in een Iepers landbouwersgezin. Hij startte zijn carrière in de tuinaanleg maar al snel schakelde hij over naar de vastgoedsector. Hij begon als aannemer in de industriebouw voor agrarische projecten. In 1991 trok Gheysens als één der eersten naar Polen. In 2005 volgden Rusland en Oekraïne.

De voorbije tien jaar ontpopte de groep zich tot één van de belangrijkste vastgoedontwikkelaars in Polen. In Warschau bouwde de groep een 220 meter hoge toren, goed voor 100.000 vierkante meter gemengd vastgoed. In België is Ghelamco opmerkelijk aanwezig aan de kust, in Gent, Kortrijk en Brussel. Momenteel profileert Ghelamco zich als ontwikkelaar van commercieel vastgoed (kantoren en handelspanden), logistiek vastgoed (magazijnen en bedrijfspanden) en residentieel vastgoed.

Veel vrije tijd heeft Paul Gheysens niet, maar de meeste van die vrije tijd gaat naar paarden bij ons hier in Het Zoute. En ook dat brengt hem naar Polen. Hij onderhoudt nauwe contacten met de paardenstoeterij van Michałów. Die zou de beste Arabische volbloeden ter wereld kweken. Gheysens volgt ook de paardenveilingen in Janów Podlaski. Enkele jaren terug kocht hij op zo’n veiling de tophengst QR Marc, een paard met wereldklasse. Het Arabisch volbloedpaard won in Dubai de meest vermaarde schoonheidswedstrijd ter wereld: de International Arabian Horse Championship. “’Al drie jaar proberen sjeiks mijn paard te kopen”, vertelde de 61-jarige Paul Gheysens die niet van plan is het dier te verkopen. “Een normaal paard is twee- tot drieduizend euro waard, een van de betere soort 30.000 tot 300.000 euro. En dan heb je de uitzonderingen, zoals QR Marc. Die is onbetaalbaar, hoeveel de arabieren er ook tegenaan gooien’, vertelt Gheysens. ‘QR Marc is te belangrijk voor mijn kweekprogramma. Nu we zo’n succesvolle hengst hebben, zijn de veulens zoveel meer waard.” Wie zijn merrie kunstmatig wil laten bevruchten met het zaad van QR Marc, betaalt 8.000 euro. En dat doet hij zo’n 800 keer per jaar. Laatste detail, Gheysens, eigenaar van de stoeterij Knocke Arabians in onze gemeente, rijdt zelf niet vaak paard. “Ik heb het te druk met mijn andere bezigheid.” klinkt het.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here