Het Antwerpse bedrijf Rosy Blue Diamonds is terecht enthousiast dat ze samen met De Beers hebben samengewerkt voor de ontwikkeling van Tracr, meteen het eerste blockchain-platform dat de hele waardeketen van diamanten omvat. Maar hoe werkt een blockchain eigenlijk?

Een blockchain valt het beste te vergelijken met een soort spreadsheet die op Google Drive of Onedrive (in the ‘cloud’) staat, die je misschien ook wel op je werk gebruikt. Het bestand wordt met meerdere mensen gedeeld, mensen kunnen er in werken en tegelijkertijd ook wijzigingen van anderen zien. Je werkt dus altijd in de laatste, up-to-date versie. Handig!

Maar er is wel een verschil: in de blockchain kun je alleen onderaan informatie toevoegen. Je kan dus wel dingen wijzigen, maar het verleden blijft staan. Iets uit het verleden kan maar door een iemand tegelijkertijd worden ‘gebruikt’, en dat is voor iedereen zichtbaar. Dat heeft als voordeel dat je verplicht wordt eerlijk te zijn, want het is erg duidelijk als je probeert iets uit het verleden te veranderen. In dit artikel in The Economist wordt dat goed uitgelegd.

Bij het gebruik van deze databases wordt een soort geheimschrift gebruikt, ‘hashcode’ genoemd. Die code wordt gekoppeld aan een bepaalde aankoop of transactie. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld wel eens met een watermerk, om illegale doorverkoop tegen te gaan.

Zo werkt de blockchain

Stel: jij koopt een film. Daarbij wordt een hashcode gegenereerd en datum en tijd toegevoegd, zodat duidelijk is dat jij degene bent die ‘m gekocht heeft. Zo heb je dus alle informatie bij elkaar (zoals een transactie op je bankrekening: wie, wat & wanneer). Voilà, een ‘smart contract’.

Jij wil je film doorverkopen, want je vrienden willen ‘m ook zien en liefst zo goedkoop mogelijk. Er is bij de aankoop afgesproken (door de producer van de film) dat doorverkopen maximaal 5x kan. Dat wordt geregistreerd in de database. Jij ontvangt voor het doorverkopen ‘credits’, waar je weer een nieuwe film van kan kopen. Dat is goed voor de economie! Peter de Ruiter schreef op Frankwatching een ontzettend goed, uitgebreid stuk met als voorbeeld een e-book: aanrader!

Betalen met Bitcoins, of toch niet?

De voordelen van de blockchain zijn voor veel mensen al duidelijk:

  • Snel, want real-time;
  • Goedkoop, want er is geen tussenpersoon meer nodig;
  • Betrouwbaar, want de transacties zijn op alle computers die zijn aangesloten bij die blockchain zichtbaar. Gesjoemel wordt daardoor bijna onmogelijk.
Managing Director Mr. Amit Bhansali

Uniek binnen de diamantsector

Het platform Tracr maakt het traceren van diamanten mogelijk, alles zal dus digitaal gevolgd worden van de mijn naar de detailhandel, wat consumenten vertrouwen geeft, transparantie en het vertrouwen bevordert en zonder twijfel ook de efficiëntie in de diamantwaardeketen verbetert.

Algemeen directeur, dhr. Amit Bhansali: “Technologie heeft al aanzienlijk bijgedragen aan het verbeteren van de transparantie binnen de diamantindustrie. Initiatieven die blockchain gebruiken, kunnen dit proces nog verder stimuleren, omdat de implementatie ervan samenwerking en vertrouwencreatie tussen alle belanghebbenden in de sector vereist. We zijn verheugd om bij te dragen aan dit proces door onze deelname aan het Tracr-platform. ”

De Indische diamantair Baron Dilip Mehta staat mee aan het hoofd van Rosy Blue, het grootste diamantbedrijf uit Antwerpen en wellicht ook een van de grootste wereldwijd. Rosy Blue heeft zijn hoofdkwartier in Antwerpen en stelt meer dan 10.000 mensen te werk in 14 landen. De Antwerpse diamantwereld kijkt terug op moeilijke jaren waarin de sector geplaagd werd door witwasschandalen en fiscale fraude. Maar de sector oogst gedeeltelijk wat ze zelf heeft gezaaid.

Jarenlang teerde de diamanthandel op het lakse gedoogbeleid van de overheid. Dat is nu als een boemerang naar de sector zelf teruggekeerd. Dilip Mehta probeert al zijn invloed aan te wenden om daarin verandering te brengen, maar hij kon niet verhinderen dat ook de naam Rosy Blue gevallen is wanneer enkele jaren terug een monsterfraude door het Antwerpse parket werd aangeklaagd. De zaak draaide rond het internationale koeriersbedrijf Monstrey Worldwide Services, dat nagenoeg een monopolie heeft in de diamantsector. Het organiseerde jarenlang vier fraudecircuits waar ook de Antwerpse diamantsector gretig gebruik van maakte. In totaal stuitte het parket op 355 gebruikers van een of meerdere circuits. De betichtingen aan het adres van de diamantairs en de organisatoren van de fraude zijn schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, fiscale fraude, witwassing en criminele organisatie. Om dergelijke grootschalige fraudezaken in de toekomst te vermijden, besliste de regering-Michel I om een nieuw belastingsysteem in te voeren voor de diamantsector, waarbij de omzet van de diamantairs wordt belast en niet de winst.

Rosy Blue verhandelt zowel ruwe als geslepen diamant. Het was het eerste Antwerpse diamantbedrijf dat in 1999 overging tot de zogenaamde effectisering van zijn eigen handelsvorderingen. Uitstaande handelsvorderingen worden daarbij omgezet in verhandelbare financiële effecten. De operatie van Rosy Blue had betrekking op 100 miljoen dollar. Kortlopende financieringen zijn een van de grote problemen van de diamantsector.

Tien jaar later was Rosy Blue het eerste – en enige – diamantbedrijf dat een sociaal verantwoordelijkheidsrapport publiceerde. ‘Er is in landen zoals China of India geen sociale structuur. Wat als bij een van onze slijperijen een veertienjarige jongen, van wie de moeder weduwe is, werk vraagt? Als hij niet kan werken, is er niets te eten. Toch kan je je het niet permitteren om kinderarbeid in je fabrieken toe te laten. Rosy Blue doet veel aan liefdadigheid en we laten die jongen verder studeren. In Palampur, waar onze families vandaan komen, kan 98 procent van de jeugd lezen. Iedereen krijgt er onderwijs. Fouten zullen er nog zijn, maar het rapport bewijst dat het niet opzettelijk is’, zo zegt Rosy Blue-topman Amit Bhansali. “Dat ze mee aan de wieg staan van Tracr is zonder twijfel goed voor de transparatie binnen de diamantsector, zegt Geert Deman, nationaal voorzitter van Kmo-Info nationaal. Amit Bhansali is zonder twijfel gangmaker voor de ganse sector. Voor velen is hij een voorbeeld, maar ook op sociaal en menselijk vlak is Amit Bhansali zonder twijfel integer maar gaat ook zonder aarzelen op z’n doel af”, besluit Deman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here