De bouwpromotor Versluys Groep, voor gelijke delen in handen van Zoutenaars Bart Versluys en Marc Coucke, is gestart met de ontwikkeling van het Vuurtorendok project op de Oostendse Oosteroever. In totaal brengt Versluys bijna 3,5 hectare gronden in die worden gewaardeerd op net geen 20 miljoen euro. De ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Oosteroever op de site van de oude vissershaven is één van de belangrijkste vastgoedprojecten momenteel in Oostende. Versluys zette er reeds een achttal gebouwen neer. Wanneer het geheel is afgewerkt, zal Versluys er bijna 1.000 appartementen ontwikkeld hebben.

Voor het project gebruikt Versluys de vennootschap Immozo van wie de naam wordt gewijzigd in Vuurtorendok. De NV Versluys Real Estate brengt in totaal 5 percelen grond in. Die percelen werden overgekocht van de stad Oostende nadat die de gronden had onteigend. 10 % van het project Oosteroever moet voldoen aan de normen van sociale woningbouw. Versluys Groep begon in 2014 met de ontwikkeling van de Oosteroever. Begin 2020 werden vier gebouwen volledig opgeleverd en op korte termijn ook uitverkocht. Momenteel zijn naast het Vuurtorendok nog 4 gebouwen in ontwikkeling. In het Vuurtorendok zijn drie winkelruimtes op het gelijkvloers nu al verhuurd. De grootste uitdaging ligt nu nog bij de stad Oostende. Die moet de mobiliteit en de toegankelijkheid van de Oosteroever nog in kaart brengen.

Onze stadsgenoot Bart Versluys, leeftijdsgenoot van Coucke, bouwde Versluys al uit tot een meer gediversifieerde bouwgroep met onder meer belangen in commercieel vastgoed in Roemenië. Het familiaal bouwbedrijf zag het licht in 1908 en gaat er prat op aan de kust al 7.200 appartementen te hebben gebouwd. Bart Versluys verzamelde ondertussen alle belangen in zijn hand. Naast zijn industriële belangen beheert hij een portefeuille privé-vastgoed, onder meer in Knokke, en een kunstcollectie ter waarde van 17 miljoen euro.

Eind 2018 werd bekend dat Bart Versluys het “Fort Sint-Pol” kocht. Dit domein van 50.000 m², in het hartje van onze mondaine kuststad, behoort tot de meest kunstzinnige eigendommen van België. Het is in “Fort Sint-Paulus”, zoals het officieel heet, dat de kunstenares Niki de Saint Phalle in 1972 de “Dragon” bouwde, een speelhuis voor kinderen maar meteen ook haar eerste iconische woning. Versluys koopt het Fort over van de familie Nellens die decennia lang de concessie exploiteerde van de casino van Knokke. “Op middellange termijn wens ik er de ‘Fondation Versluys’ op te richten en er mijn privé collectie permanent te exposeren. Dit in combinatie met een spraakmakend museum geschikt voor toptentoonstellingen en bijhorende woonst. De bedoeling is om er in de geest van het verleden de site volledig te doen herleven met als centraal thema ‘Kunst’ als overkoepelend geheel.” zo zegt Bart Versluys. Maar Bart hoe ver sta je eigenlijk met je plannen? Zouden we graag vernemen… We proberen hem al weken te bereiken voor een gesprek. 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here